Šta je dekubitus i kako nastaje?

Dekubitus ili dekubitna rana je posebna vrsta rane koja nastaje kao posledica stalnog pritiska na određeni deo tela pacijenta. Usled povećanog pritiska dolazi do tanjenja kože i izloženosti potkožnog tkiva i mišića spoljašnjoj sredini prilikom čega raste rizik od infekcije, a posebno zapušteni dekubitusi mogu da prodru sve do kostiju.Ove rane se najčešće javljaju kod slabo pokretnih i nepokretnih pacijenata, kao i kod pacijenata koji su proveli duže vreme na bolničkom lječenju.

Dekubitus ima određene faze nastanka i što dalje odmakne, to ga je teže lečiti. Dekubitus u nastanku je lako prepoznati. Mesto pritiska na kome nastaje crvenilo koje ne prolazi satima nakon promene položaja je siguran znak da će se uskoro na tom mestu otvoriti dekubitna rana.


Najbolja prevencija nastanka dekubitnih rana – Kako dekubitalne rane nastaju konstantnim pritiskom na određene delove tela, najbolja prevencija jeste redovno izmeštanje tački pritiska kod pacijenta. Ovo podrazumeva:

  • Redovno pomeranje pacijenta u smislu promene položaja u kome leži.
  • Korišćenje antidekubitnog dušeka ako je izvesno da će pacijent ležati duži vremenski period ili trajno.
  • Obavezno stručno lečenje dekubitusa u prvim fazama nastanka rane.

Već pri prvim naznakama potencijalnog nastanka dekubitusa u vidu crvenila koje ne prolazi, od velike je važnosti nabavka antidekubitnog dušeka. Antidekubitni dušek funkcioniše po principu kompresije, tako što konstantno izmešta tačke pritiska pacijenta dok leži na njemu. Na ovaj način nijedan deo tela ne biva konstantno izložen pritisku, smanjujući rizik za nastanak dekubitnih rana i pomažući izlečenje postojećih dekubitusa. Antidekubitni dušek se montira na postojeći krevet, uz lako fiksiranje i odmah je spreman za upotrebu.


Šta kad se dekubitus već pojavio? Lečenje dekubitalnih rana zahteva stručnost, posvećenost i vreme. U zavisnosti od faze u kojoj se dekubitus nalazi, određuje se terapija i dalji plan lečenja. Prisutnost infekcije je takođe bitan faktor koji se proverava uzimanjem brisa rane. Komplikovaniji, odmakli dekubitusi zahtevaju pomoć lekara i hirušku intervenciju. Dekubitne rane koje se nalaze u početnim fazama se leče redovnom negom i previjanjem od strane stručnog medicinskog osoblja, uz korišćenje posebnih sredstava za dezinfekciju i zarastanje rana.


Lječenje dekubitusa kod kuće Naše Medicinske sestre i tehničari (Patronažna služba) nude usluge poput previjanja rana, njege, previjanja i lječenja dekubitusa sprovode nakon uvida u stanje rane i stepena dekubitusa(a imamo ih 4), po rasporedu koji Vama najviše odgovara, u udobnosti Vašeg doma.

Nakon utvrđivanja stepena problematičnosti dekubitusa, naše Medicinske sestre i tehničari (Patronažna služba) u lječenju koristi pomoćna sredstva i obloge i kreme za ubrzano zarastanje rana. Za lečenje dekubitusa je potrebno vreme i nadzor, pa se previjanja rade po unapred utvrđenom rasporedu i dogovoru s pacijentom.


Pozovite za više informacija o cijenama i detaljnog dogovora (dolazimo na kućnu adresu)

na br mob: 062 092 724 ili 062 421 437 Vibera WhatsApp ili na
e-mail: kucnapomocinjegasunce@gmail.com
ponuđene vam kontakt forme(obrasca)

U vašoj poruci napišite nam nešto više o bolesti pacijeta i gdje se nalazi grad,mjesto,naselje i godine pacijenta.

Svaki dogovor je moguć naravno prema vašim potrebama.
Mi smo vama na usluzi “SUNCE Kućna pomoč i njega”
SARAJEVO BiH